Sunday, September 03, 2006

Guggenheimmuseum Bilbao

Ik heb met de familie deze zomer een bezoek gebracht aan het Guggenheimmuseum in Bilbao.

-In de vaste collectie maakte ik kennis met Richard Serra. Hij wil bezoekers laten aanvoelen hoe het is door gangen van staal te lopen en hoe je positie verandert t.g.v. de verandering van hellingsgraad. Wij hebben alvast gevoeld hoe je evenwicht verstoord wordt.
En ik heb eindelijk een 'echte' Anselm Kiefer gezien. Het is overweldigend werk! Hij werkt met stro, lood, zonnepitten, en nog veel meer!

-Er was de tijdelijke tentoonstelling !RUSIA! Er waren voor mij enkele opvallende dingen te zien zoals:
°een zeer lange tafel met projectielen uit grijze klei. Het stelde alledaagse dingen voor zoals kinderspeelgoed, keukengerei, een enkele bustenhouder, gereedschap en veel meer. Alles was uit z'n proportie getrokken. Het stelt JE GEHEUGEN, JE HERINNERING, kortom DE GRIJZE MASSA VAN ONZE HERSENS voor.
° installatie NEURON (neuron is het midden van de zenuw/zenuwstelsel) : in het midden een constructie van staal dat een neuron voorsteld. Daarin werd een video afgespeeld dat de toediening van electroshocks bij een psychiatrische patient toont. Rondom tegen de wand hingen foto's van personen uit de jaren 1920-1930. Het wil het onder de knoet houden van het individu in Rusland uitbeelden: een AANKLACHT TEGEN HET INDIVIDUALISME.
° installatie: aan de ene zijde in zwarte gewaden geknielde figuren(met biddende bewegingen en geluiden) en aan de andere zijde projectie van opschriften in allerlei talen van chinees tot Arabisch. EEN AANKLACHT TEGEN ALLERLEI GELOOFSOVERTUIGINGEN
° installatie: 3 delige installatie van een man die in de trein z'n krant leest op weg naar wie weet waar. Het is SYMBOLISCH DE WEG TUSSEN GEBOORTE EN DOOD. (links deel wit figuur, midden deel een aangekleed figuur en in het rechts deel een schaduw - silhouet)
°2 kartonnen dozen met daarin videoprojectie: in één doos : Lenin draait zich om in z'n graf, in een tweede doos: een soort massagraf.

Natuurlijk heeft het gebouw met z'n facinerende architectuur ook veel indruk nagelaten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home